Bäst att ta dig tid - Förbereda flytten - Ska du flytta till californien?

Så undviker du att luras av din flyttfirma

Även om de flesta skulle hävda att de aldrig skulle bli lurade av sin flyttfirma, händer det att bluffmakare slår till när intet ont anande personer är i flyttagen. Till exempel föll en familj i brittiska Wolverhampton offer för en sådan bluff – alla deras tillhörigheter stals. Allt som återstod av bohaget var den tv-apparat som de själva transporterade. Genom att följa nedanstående råd kan du undvika att själv falla offer.

Viktiga frågor att ställa till din flyttfirma

I alla stadier under flyttprocessen är det viktigt att du ställer så många frågor du kan. Detta för att få information som kan underlätta flytten. Nedanstående punkter bör ge dig en fingervisning om vilken typ av frågor du bör ställa till din flyttfirma för att undvika missförstånd.

  • Erbjuder ni någon försäkring?
  • Hur lång tid kommer flytten att ta?
  • Finns det någon gräns på mängden tillhörigheter som ni kan transportera?
  • Tillkommer några extra kostnader och vilka är de i sådana fall?
  • Är era anställda utbildade i yrket och professionella yrkesmän?
  • Vilka betalningsalternativ har jag att välja mellan?
  • Har ni en checklista för att hålla koll på alla ägodelar?

Tecken på att du riskerar att utsättas för en bluff

Misstänker du att din flyttfirma försöker lura dig? Nedan presenterar vi några ledtrådar som bör få dig att dra öronen åt dig.

  • Ett alltför lågt pris. Som alla känner till är kvaliteten relaterad till priset. Om du får ett misstänkt lågt kostnadsförslag bör dina varningsklockor ringa.
  • Din flyttfirma erbjuder endast telefonkontakt med flyttfirma nordiskaflyttkompaniet.se. Du bör få ett skriftligt kostnadsförslag av flyttfirman och kunna kolla upp företaget på nätet. Om de vägrar ge dig en offert på papper eller om de har flera negativa omdömen på nätet, bör du sannolikt anlita en annan flyttfirma.
  • Företaget saknar en hemsida. Det finns många företag som marknadsför sina tjänster på till exempel Blocket eller i grupper på Facebook. Det finns en överhängande risk för att dessa inte är riktiga företag, utan istället är två-tre flyttgubbar utan adekvat utbildning. Att anlita sådana personer är såklart riskabelt. Det enklaste sättet att undvika att bli lurad är att anlita en trovärdig flyttfirma med en officiell webbplats, istället för att falla för ett misstänkt lågt pris.

Om du ändå skulle falla offer för bluffmakare bör du förstås börja med att kontakta polisen. Det är inte säkert att möjligheterna att du återfår dina ägodelar är i princip obefintliga. Du bör även berätta om incidenten på sociala medier och liknande för att varna andra.